Aankoop auto-laadpunt in 2020

In 2020 hebben we een elektrische auto gekocht, en daarom moest er ook een laadpunt komen. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Aankoop auto-laadpunt in 2020

In de aanloop naar de levering van de elektrische auto had ik in het late voorjaar van 2020 al een 3-fase laadpunt laten installeren en onze elektrische aansluiting van de woning laten verzwaren van 1 x 25A naar 3 x 25A. Daarmee zou het laadpunt in staat zijn om de auto op te laden met een vermogen tot 3 x 15A (ofwel omgerekend ruim 10 kW) terwijl er dan nog voldoende capaciteit over zou zijn voor de rest van de woning, ook als er daar tegelijkertijd ook andere elektrische verbruikers aan zouden staan. Ik had zelfs bij de renovatie in 2017/2018 al rekening gehouden met de mogelijkheid dat er ooit een laadpunt zou moeten komen en een mantelbuis laten aanleggen van de meterkast naar de meest waarschijnlijke plek voor zo’n laadpunt.

Het gekozen laadpunt, de MyEnergi Zappi, heeft een aantal handige functies die de doorslag gaven bij de aankoop. Om te beginnen: load balancing. Dat houdt in dat het laadpunt constant in de gaten houdt hoeveel vermogen er in de woning wordt gebruikt. Als er tegelijkertijd meerdere grotere verbruikers actief zijn (bijvoorbeeld naast het opladen van de auto ook de waterkoker, wasmachine en afwasmachine) dan zal het laadpunt het vermogen dat naar de auto gaat reduceren of desnoods zelfs het opladen van de auto pauzeren, om te voorkomen dat het totale vermogen dat door de hoofdzekeringen gaat te hoog wordt. Bovendien beschikt de Zappi over een Eco, en een Eco+ stand. Deze standen zijn van belang als er zonnepanelen zijn die elektriciteit opwekken.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over slim laden met optimaal gebruik van zelf opgewekte zonne-energie.

Dit hele verhaal over slim laden met zonne-energie werkt natuurlijk alleen als er ook daadwerkelijk zonnepanelen zijn. En in juli 2020 hebben we dan ook 15 zonnepanelen laten plaatsen.